Nationale Molendag 2021

 Dit weekend is er de Nationale Molendag.
Zaterdag hadden we een dag met veel wind en regenbuien. Een natte dag. Gelukkig werd het in de middag min of meer droog. We trokken erop uit om de molen in Alphen te gaan bewonderen. Ik heb al heel wat molens van binnen gezien, maar nog niet zo'n standerdmolen als deze.



Alphen is een kleine plaats aan de Maas. De molen staat aan de Molendijk;-) We volgen de dijk langs de Maas en dan net buiten het dorp zien we hem staan. De wieken draaien met grote snelheid rond. Als we een parkeerplek zoeken, zien we de molenaar naar de molen rennen. Waarom dat? Gaat de molen te snel? Een molen kan op hol slaan heb ik wel eens gehoord. Vaak met brand tot gevolg.

Er verandert niets aan de snelheid van de wieken. We lopen om de molen heen en kijken of we de molen binnen kunnen gaan. Dan ontmoeten we de molenaar. Hij laat ons graag alles zien. We gaan eerst naar binnen in het onderste gedeelte. We krijgen uitleg over de constructie.
Bij navraag vertelt hij; "Nee, de molen gaat niet te vlug. Dat kan wel twee maal zo snel":-)
Dat hadden we niet verwacht.



De molen die we bezoeken is een standerdmolen. Hij heet 'Tot Voordeel en Genoegen'. De molen is helemaal uit hout gemaakt. Alleen onderlangs is een muurtje gemetseld om wat ruimte te maken om
bijvoorbeeld wat spullen droog op te slaan.


In het midden staat een lange, dikke houten pin, de standerd. Gesteund met dikke balken aan vier zijden. Om die zeer dikke standerd kan de molen worden gedraaid. Dit gebeurd aan de buitenzijde van de molen. Dit is zwaar werk.

Via een trap aan de buitenkant gaan we naar boven. 

 

Op deze verdieping wordt het meel opgevangen dat boven wordt gemalen.  

Het uitzicht vanaf de eerste verdieping zie je hier.  


Nog een verdieping hoger gaan we. Deze trap bevindt zich binnenin de molen. We komen bij de molenstenen. Het zijn er in totaal drie. Daar kon op een dag heel wat meel geproduceerd worden.



 Hier zien we tevens hoe de wieken alles binnen aandrijven. Hoe grote houten wielen elkaar kunnen laten draaien.
De molen beweegt heen en weer door de krachten die erop staan veroorzaakt door de wind. Spannende gewaarwording, maar ook geweldig om mee te mogen maken.
De molenaar vertelt enthousiast over de middelste molensteen die weer in ere is hersteld en waarmee ze binnenkort weer echt meel kunnen malen.

Prachtig om dit allemaal te mogen horen, zien en beleven. Bedankt.

 Hartelijke groet, Annemarie

Reacties